Круиз Гръцки острови

Един от най-търсените и предпочитани летни круизи от българите е круиз около гръцките острови. И ако до сега сте стигали само до Кавала и Александуполис и си правите заключения за Гърция само от тази й северна част, четете по-надолу и ще разберете защо хората от цял свят мечтаят да дойдат в южната ни съседка.

Круиз от Гърция Санторини

Първо, защо с круиз?

Защото обикновено, групи от острови е най-удачно да се посетят с кораб. Така с едно пътуване ще обиколите 5-6 и ще придобиете ясна представа за региона. Обичайно круизите за Гърция тръгват от Пирея-пристанището на Атина или от някое от италианските пристанища. За това и често може да намерите круизи с гръцки и италиански градове.

Круизите в Гърция са подходящи за романтици. Хора, които обичат плажовете, природата, лятото като цяло и разбира се вкусната морска храна. А в Гърция получавате всичко това плюс отлично обслужване, както и възможността да научите нещо интересно за историята и културата на нашите южни съседи.

 

Как да стигнем от България до Пирея/Солун?

Пътуването ни започна с полет от София до Атина. Ако не сте били в Атина, може да си наемете хотел преди круиза и да разгледате столицата. Само ако планирате да ходите на Акропола, имайте предвид, че в слънчев ден там е толкова горещо, че на моменти човек спира да слуша какво му разкават и започва единствено да мисли как да се изнесе по най-бързия начин към сянката на някое кафе. Safеty first, а пък после Софокъл и Хипократ. Също може да спите и директно в Пирея. Има малки хубави хотелчета до марината-идеално място да се настроите за круиза.

От летището до Пирея имате около час път ако сте с кола и организиран транспорт. По принцип има и обществен транспорт в комбинация с такси, който също може да ползвате като вариант.

Ако изберете круиз от Солун-точно до терминала има паркинг, който ще ви струва около 50 евро за целия 7-дневен круиз.

Круиз гръцки отрови със Celestyal Cruises

Любимата на толкова българи Celestyal Cruises е най-често избираната за круиз в Гръцките острови. Предимствата на Celestyla са по-ниската цена, удобството, че винаги имате някой българин на борда и няма да имате проблеми да се разбирате дори и да нямате водач и включения в цената неограничен марков алкохол. Това можеше да го напиша и малко по-елегантно, корегирам се- имате включени в цената пакет алкохолни и безалкохолни напитки. Но на безалкохолните напитки никой не ми обърна внимание, признайте си. Като минус-внимавайте с 3 и 4 дневните им маршрути, защото не бих казала, че престоите са структурирани по оптимален начин.

Круиз гръцки острови с Costa Crociere

Аз пътувах с Costa Crociere. Обичам да слушам шумът на водата, доката корабът се плъзга над сините дълбини. Обичам да гледам отплаванията. И най-вече да ги слушам с гласа на Андреа Бочели-„с теб ще замина…земи, които никога не съм виждал и не съм живял в тях с теб…ще замина с кораби, по морета и ще ги изживея отново с теб“. Има една сладка носталгичност в това да отплаваш гледайки към отдалечаващия се бряг и сбогувайки се с познатото, сигурно и подредено ежедневие. Ще ми липсва песента на Бочели, защото Costa вече имат друга песен за отплавания. Имайте предвид, че Гръцките острови са малко ветровити и понякога може да се случи някое от пристанищата да бъде заменено с друго.

Круиз от Истанбул Санторини Тара Турс

Круиз до остров Санторини-залези без край

Остров Санторини е вулканичен остров в Егейско море и част от Цикладските острови. Огромно изригване през 17ти век п.н.е. е предизвикало цунами, чиято вълна достига до близкия остров Крит и се счита за една от причините за изчезването на минойската цивилизация. Според друга теория, същото това изригване дава началото на легендите на Платон за Атлантида. При изригването на вулкана в центъра му се образува купол, който пропада и формира днешния кратер, или както често ще го чувате тук-Калдерата. Калдерата е запълнена с морска вода и е една от най-предпочитаните екскурзии на Санторини. Разбира се след божествената Ия. Ако имате само една възможност за екскурзия тук, то нека Ия да е вашият избор.

На острова няма пристанище и корабите спират на рейд малко по-навътре в морето. Пасажерите се извозват с лодки(тендър) до брега през цялото време на престоя безплатно. Първо ще ви вземат с автобус от мястото, където ще слезете от лодките. Санторини е много висок и следва стръмно изкачване до горната му част. След това пътят до Ия е приятен, с панорамни гледки и спирки за снимки. Богатата на минерали вулканична почва ражда грозде, от която местните произвеждат вино, с което много се гордеят. Oia на гръцки-Ия е едно от най-често сниманите места в Гърция. С варосаните си снежно бели къщички и искрящо сини покриви, Ия е накацала по ръба на калдерата като жива пощенска картичка. Ще имате свободно време, през което ще може да се спуснете по тесните улички покрай хотелите и въобще да се слеете в атмосферата на това приказно място. А гледката около вас е море- безкрайно много море от високо, все едно си птица.

Санторини ни изпрати с един от известните си залези докато бяхме на вечеря на открито на кораба. На фона на червеното слънце и отдалечващия се бряг на острова си спомням, че похапвахме лобстери и вдигахме наздравици за живота. Я сас Гърция, я сас Санторини!

Санторини Тара Турс

Круиз до остров Миконос

Бялото стълбище с котката до таверната на Мария на фона на черното звездно небе е най-дълбоко запечаталият ми се спомен за Миконос. Не съм сигурна дали е спомен или е сън, но искам пак да ми се случи. Иска ми се всеки, като акостира на Миконос да усети тази странна смесица от островна лежерност, съчетана с луксозността и стила на италианско списание.

По природа сух и плосък, Миконос крие своето богатство във водите около сушата си. Просто си вземете кола под наем, особено ако круизът остава да нощува, и обикаляйте плажовете. Толкова са много и толкова водата във всеки един от тях е с различен цвят. Нюанси на синьото, на зеленото, на кристално прозрачното. Ето и някои от тях: Парадайс и Супер Парадайс, Елия и др.

Символ на острова са мелниците и пеликаните. Няма как да не ги забележите.

Миконос е много парти остров. Ако круизът ви остава тук и в малките часове на нощта, проверете дали в програмата му няма и някое нощно събитие, което да ви хареса.

Круиз до остров Корфу

Остров Корфу се намира в Йонийско море. Отличава се с пищната си зеленина. На Корфу съм била два пъти до сега и определно е един от любимите ми гръцки острови. Първият път бях с круиз на Costa, a вторият с круиз на Pullmantur.

Любимите ми места тук са Старият град (Керкира), обявен от UNESCO за Световно културно наследство с църквата Свети Спиридон, която приютява мощите на светеца-пазител на града.Разходете се из уличките с жълто-оранжеви венециански къщи, алеята Листън, Стара крепост. Всяко едно от тези места си заслужават времето ви.

Освен града, морето също има какво да ви предложи: разходка с лодка сред пещерите на Палиокастрица или Канал д‘амор на север до Сидари. Местни легенди разказват, че ако влюбени плуват в канала на любовта заедно, много скоро ще се оженят, което го прави подходящо място да зададете въпроса на живота си.

Любим на морските пътешественици в Корфу е и дворецът Ахилион или Ахил в Гастури, построен от императрица Елизабет Австрийска, позната на всички ни като Сиси. Тук тя прекарва много време със съпруга си Франц Йосиф. Известен и част от екскурзиите на всички круизни компании е манастирът Влахерна, който се намира на свой собствен остров.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button